Baksanıza, kafasına siyah bir şapka geçirmiş gibi. Kırmızı bir gaga, perdeli ayaklar, beyaz ya da griye yakın bir renk… Ne kadar soğukkanlı görünüyor değil mi? Üstelik çok da büyük değil ama her yıl dünyanın bir ucundan diğer ucuna göç ediyor. Hem de 2 ay gibi kısa bir sürede…
Kutup Sumruları Kuzey Kutbu’ ndaki güneş ışınlarının etkisi azalıp soğuk soğuk dayanılmaz hale geldiğinde Güney yarı kürenin en uç noktasına yani Antartika’ ya doğru yol alırlar. Bu uzun yolculuğu yaptıkları için onlara bir ödül verebiliriz.
Kutup Sumruları, kuzeyden güneye doğru okyanusun üzerinden göç ederken, kısa yoldan gitmek yerine kıyıları takip ederler. Böylece daha kolay yiyecek bulurlar. Okyanusun üzerinde süzülerek ilerlerler. Süzülerek giderken hem uyuyabilir hem de yemek yiyebilirler. Balık yemeyi severler. İyi yüzücü olmamalarına rağmen süzülerek yavaşça suya yaklaşırlar.
Ağızlarıyla ya da ayaklarıyla balıkları bir çırpıda yakalarlar. Uçarken, nadiren de olsa havadaki sinekleri ya da diğer böcekleri yiyerek göç yolculuğuna devam ederler. Havada kanat çırpmadan asılı durabilirler. Kendilerini rüzgarın akışına bırakırlar.
Böylece kanatlarını daha az çırpmaya ihtiyaç duyar, enerjilerini çabuk harcamazlar.1 gün içinde yaklaşık 1600 kilometre yol alırlar. Bu zorlu şartlara rağmen 30 yaşına kadar eşleriyle yaşarlar. Bu, kuşlar için uzun bir süredir. İnanılmaz değil mi?
Kaynak : Bilim Çocuk